dimarts, 30 d’abril del 2024

 Publicació 92

LA PRIMERA PEDRA DE LA NOVA ESGLÉSIA DE TORRELLES DE LLOBREGAT

El present escrit és una petita sinopsi de la col·locació de la primera pedra de la nova Església Parroquial de Torrelles de Llobregat.
L’any 1895, els feligresos de Torrelles van veure la necessitat d’aixecar una nova nau eclesiàstica perquè la que tenien fins aleshores se’ls havia fet petita i sembla que no estava en prou condicions per a practicar-hi el culte religiós.
Llastimosament, el nou temple –de construcció neogòtica–, es va ubicar al lloc on hi havia hagut l’antiga església d’estil romànic, amb arcuacions llombardes, que possiblement s’havia construït entre els segles X-XI.
El dissenyador de la nova església va ser l’arquitecte barceloní Joaquim Codina Matalí (1841-1910) que s’havia llicenciat l’any 1864 a l’Escola de Mestres d’Obres de Barcelona on la majoria dels seus alumnes varen ser els constructors d’esglésies i catedrals.

* * * *

VEURE-HO EN PDF


diumenge, 14 d’abril del 2024

 Publicació 91

EL CEMENTIRI NOU DE LA PALMA DE CERVELLÓ

La població de
La Palma de Cervelló, l’any 1379, arran d’una hostilitat, sorgida per la segregació d’una part de la parròquia cervellonina, els feligresos de La Palma van tenir dret a Fonts Baptismals i a cementiri. Però, arribat el segle XIX, a causa de l’increment de famílies, el cementiri primitiu se’ls havia fet petit i tenien la necessitat imperiosa de buscar un lloc més adequat per construir-ne un de nou. El nou cementiri no podia estar a tocar de les cases. Sembla que hi havia una disposició que obligava a posar els fossars allunyats del nucli urbà de les poblacions.
En aquest nou treball, doncs, hem volgut documentar el moment notarial en què la Parròquia necessitava trobar un lloc escaient per enterrar els morts. El preu del terreny i la propietat a qui pertanyia, i també hem fet una petita sinopsi del topònim de “La Palma” i la influència de les monges benedictines de Sant Pere de les Puelles.

* * * *

VEURE-HO EN PDF