dimarts, 29 de març del 2022

PUBLICACIÓ 61

Francesc Font Sidós
Un cervelloní embarcat cap a l'illa de Cuba.

Aquest treball que us presentem avui està relacionat amb un ciutadà de Cervelló que va néixer l’any 1784, i donat que la seva mare procedia de Sitges, els seus pares, cap a final del segle XVIII o a principis del segle XIX, van decidir traslladar-se a viure a la vila singular de la mar mediterrània.
El ciutadà nascut a Cervelló era en Francesc Font Sidós, procedent dels qui donarien nom als Font de can Castany, una masia característica de Cervelló.
La importància d’aquest ciutadà cervelloní és que tot i residint a la vila de Sitges, l’any 1803 s’embarcà cap a Cuba, l’illa caribenya on molts catalans esdevingueren els “indians” o també dits “els americans” el retorn dels quals, cap als seus pobles d’origen, serviria, en part, per construir una Catalunya més moderna.
Dissortadament, d’aquest cervelloní, no hem sabut trobar més relació de la seva vida ubicada a Cuba. Només sabem que a finals del mes de febrer o el mes de març de 1803, a petició d’un amic del seu pare, que tenia un comerç a l’illa, es va fer càrrec dels negocis d’aquest “indiano” que, possiblement carregat de diners, volia tornar cap a Sitges i deixar el negoci a un ciutadà de confiança perquè actués amb nom seu.

* * * *

VEURE-HO EN PDF

dimarts, 15 de març del 2022

 



Bon dia i bona hora, benvolguts amics i benvolgudes amigues

Avui no us trametem un treball d'història, tot i que ve relacionat en esdeveniments històrics.
Aquest hivern la revista SAULÓ (Núm. 31), que edita Segle Nou (entitat de protecció del patrimoni cultural del nostre municipi de Cervelló), ha confeccionat un Editorial descaradament contra una altra entitat CervelloninaGrup de Recerca de Cervelló, per haver celebrat el quarantè aniversari de la seva fundació.
Com que personalment m'ha semblat de molt mal gust i impròpia d'una entitat de caràcter cultural, i com que el que s'hi diu m'afecta directament, he pensat fer uns aclariments donat que, en certa manera, m'acusen de ser un tergiversador de la història.
En ser soci del Grup de Recerca de Cervelló i en ser-ne uns dels principals creadors, l'any 1979, m'he vist amb la necessitat d’intentar posar les coses al seu lloc i desmuntar les afirmacions que el dit Editorial publica impunement en contra, segons ells (o elles) de no tenir rigor en els fets històrics.
En conseqüència, el present escrit és una rèplica a l'Editorial de la revista esmentada i en contra del que diu l'Editorial que no vol encetar cap polèmica, jo em presto a encetar la polèmica que faci falta. Però, no amb xerrameques literàries, sinó aportant-hi documentació que avalin els fets.

diumenge, 6 de març del 2022

Publicació 60

Josep Torres Oriol

UN pintor que, amb els seus dibuixos i pintures, plasmava els indrets de Vallirana. Amb el seu art ens va deixar un llegat pictòric força important.

Avui us volem presentar un treball elaborat pel nostre amic Francesc Ollé Dorca sobre Josep Torres Oriol, un pintor nascut a Barcelona, però valliranenc d’adopció.
En cada poble sempre hi ha alguna persona que ha deixat petjada dels seus treballs o de la seva dedicació en la vida social. En Josep Torres és un del personatges que amb el traç del pinzell damunt d’una tela blanca ens ha transmès una selecció de pintura representativa dels paratges de Vallirana.
En Francesc Ollé, ha volgut sintetitzar alguns aspectes de l’obra de l’autor i la creativitat dels seus quadres, la pintura dels quals revelen racons d’una Vallirana oblidada.

* * * *

VEURE-HO EN PDF