Llibres

                                          

                                          

SINOPSI:

La Guerra Civil a Cervelló 1936-1939”, de Josep Llurba Rigol, el podríem considerar com un dels temes més candents d’aquella època. Amb un enfocament serè i objectiu ja que el balanç que se’n fa és prou clarificador per copsar una societat poc o gents disposada apaivagar la situació bel·ligerant entre diverses maneres de pensar i d’actuar.  

Les esquerdes socials i ideològiques del país, existents en la majoria de la societat de molts anys enllà, van ser un dels orígens principals de les fortes divisions i antagonismes radicals que van portar la població a un enfrontament sense precedents en la història de la població.

Assassinats, robatoris, intimidacions, nepotisme i un sens fi de ferocitats van ser l’eix principal d’un enfrontament entre persones de la mateixa comunitat.

El llibre de Josep Llurba vol constituir una referència objectiva i rigorosa sobre els fets de la Guerra Civil a Cervelló ocorreguts entre els anys 1936-1939 i la posterior postguerra, que va ser tan bèstia i absurda com la mateix guerra.




SINOPSI:

En Tòfol de Vallirana (1802-1855), Guerriller carlí. És un llibre que narra la dissortada mort d'un personatge que era fill de Vallirana. Un personatge del bàndol carlí que l’any 1855 fou encerclat en una casa de Masquefa i passat per les armes, tant ell com tots els seus homes. L’episodi d'en Tòfol està relacionat amb les dues primeres guerres carlines que hi hagué a l’Estat espanyol. Unes guerres motivades, en gran part, per la qüestió dinàstica i successòria del rei Ferran VII i que van portar el país cap un seguit de morts, d'injustícies, d'odis, revenges, de fam i misèria.

Per tal que s'entengui millor l'activitat guerrillera i l'enllaç final d'en Tòfol, l'autor té cura d'explicar la controvèrsia entre els liberals moderats, els liberals progressistes, carlins, demòcrates, etc..., i la disbauxa esperpèntica, pròpia d'un país poc seriós, entre la mateixa família reial.
Per tant, a més a més de descobrir un personatge que havia nascut a Vallirana, el llibre serveix per repassar una part de la història d'aquest país, que durant el segle XIX, de 1833 a 1876, va patir tres guerres civils, uns quants aixecaments armats, “pronunciamientos” i cops d'estat.




Amics/amigues:

Us recordem que hem confeccionat un llibre, titulat “Les nostres fonts de Cervelló”, que transcriu les deus d'aigua del municipi, un bé de la naturalesa que val la pena recordar.
En aquest llibre hem volgut redescobrir aquelles fonts d'aigua oblidades i, talment com havien fet els grecs i els romans, retre homenatge als brolladors naturals i als pagesos que les havien construït i conservat.

El llibre és amè i ple de rememoracions de llocs inoblidables, d'indrets inexpressables que en el seu dia van ser paratges característics de Cervelló. En el llibre, però, ens lamentem que moltes d'aquelles fonts, sobretot les més emblemàtiques, ja no hi són. Deploren que per l’oblit d'uns i per la deixadesa d'uns altres s’hagin deixat perdre aquestes fonts.
Per tant, aquest llibre sobre les fonts del municipi de Cervelló, és una obra senzilla, plena de fotografies, que qualsevol cervelloní amant de la seva terra i de la població on viu, hauria de tenir cura en voler preservar el nostre llegat històric i recordar el testimoni mut d'un passat no gaire llunyà, puix que no fa pas tant de temps que les fonts encara eren lloc de trobada i de gaudi.


Josep i Gemma