La segregació de La Palma de Cervelló
La qüestió del castell termenal de Cervelló va portar que alguns pobles del Baix Llobregat depenguessin del castrum Cervilione i dels senyors feudals que tenien la potestat del territori. Per això Santa Coloma de Cervelló i fins i tot Sant Vicenç del Horts s’havia anomenat alguna vegada Sant Vicenç de Cervelló i més recentment La Palma de Cervelló.
Sobre aquest darrer poble, o sigui La Palma, que va estar lligada eclesiàsticament (1867) i municipalment del municipi de Cervelló fins a la segregació definitiva de 1998, hem volgut fer una lleu noció d’història relacionada amb l’enrevessat procés segregacionista d’aquesta població envers la dependència municipal de Cervelló.
L’any 1998, a conseqüència dels tràmits per obtenir la segregació del municipi, l’Ajuntament de Cervelló em va encarregar de fer una breu història de les relacions entre ambdós pobles, tot relacionat amb el procés de segregació: «LA PALMA, EL PROCÉS D’UNA SEGREGACIÓ (LA DE 1936 A 1947)».
El present treball vol ser un compendi més espaiós d’aquells esdeveniments que van portar la independència de La Palma, la de 1936-1947 fins a l’any 1998 i perquè, sobretot, hi ha passatges d’aquesta darrera història que estan fonamentats des de l’òptica política de Cervelló, cosa per la qual ningú s’hi ha volgut posar per raons d’allò tan característic de no parlar del «políticament incorrecte».
Enguany, el 28 de juliol, farà 27 anys que La Palma es va segregar de Cervelló, tot i que per alguns cervellonins va ser Cervelló que es va independitzar de La Palma. Però això ja són opinions subjectives, sovint més motivades per disposicions emocionals que no per raons pragmàtiques.
El treball és bastant extens. Té 123 pàgines, la qual cosa seria més lògic fer-ne un llibre que no pas publicar-ho a «Marges i Vinyes», però la situació pecuniària amb els costos d’edició i la manca de suport de mecenatge fa inviable fer-ho públic mitjançant una edició impresa.
* * * *
VEURE-HO EN PDF
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada