dimarts, 1 de juny del 2021

Nou Llibre sobre les masies de Cervelló, La Palma de Cervelló i Vallirana

 

El fet de l’existència de les masies a Cervelló, La Palma de Cervelló i Vallirana, és una particularitat que té rellevància històrica i que forma part d’aquell món rural sorgit de la reconquesta franca i, possiblement, amb arrels de l’antic Imperi Romà.

Les  masies són un patrimoni dels nostres municipis. Per aquest motiu, abans que la memòria se’ns esborri,  hi hem volgut dedicar una pinzellada biogràfica del seu llegat familiar i de la toponímia  que han generat els respectius cognoms o malnoms.

El mas o la masia o la casa de pagès ens reporta cap a sentiments nostàlgics, d’un temps avui totalment desaparegut. Però, no obstant això, hom encara pot endinsar-se en un món d’homes i dones, d’amos i senyors; de jornalers;  de mossos i masovers; de pubills i de pubilles; d’hereus i cabalers...

Amb el treball d’aquest llibre només hem intentat cercar un resum dels orígens ancestrals sobre  la història de les masies de Cervelló, La Palma de Cervelló i Vallirana; al cap i a la fi  parlar dels topònims familiars i de les cases que els han mantingut, és parlar d’una bona part de la història dels nostres pobles.

Per participar en el finançament del llibre (només trigareu 15 segons)

entreu a:

MECENIX

Feu clic a Aportacions a aquest llibre i poseu el vostre nom i cognoms, el vostre E-mail i la vostra adreça postal completa, afegint-hi la població. A continuació escolliu una de les 4 opcions de finançament la forma de pagament


El llibre conté anècdotes interessants i hem volgut aprofundir en les arrels ancestrals dels nostres masos, els habitants i les nissagues dels quals,  van ser els pioners en el desenvolupament  dels actuals pobles.  El pròleg, confeccionat per en Jorge Bassons Baña, un ciutadà resident a Madrid, però descendent del llinatge de can Bassons del molí de Cervelló,  ens invita a la lectura del llibre perquè de la seva lectura hom podrà descobrir l’antic món rural d’una part important de la Comarca del Baix Llobregat.