dissabte, 31 d’agost del 2024

 Publicació 97

MANUEL GISPERT PUJALS, L’INDUSTRIAL QUE VA PORTAR FEINA PER A LES DONES

Us presentem una lleu cronologia biogràfica d’un dels personatges barcelonins que, sense cap mena de dubte, dins del segle XIX-XX, va tenir una certa influència empresarial a dintre la població de Cervelló. Ens estem referint a Manuel Gispert Pujals. Un enginyer industrial que va portar la fàbriqueta de filats i cotó a la població cervellonina (1875-1876).
Tot i que en el seu temps va ser una persona emprenedora, que gràcies a la seva emprenedoria va portar feina per a les dones del poble i va influenciar decididament per millorar les comunicacions del poble d’aleshores, va ser una persona que, avui, gairebé ningú del poble la coneix i ha passat molt desapercebuda en els ambients oficials de la població.
Ni un bri de gratitud –i ja no parlem d’estima–, ni una trista recordança d’un personatge que en la seva vida va aportar factors econòmics que millorarien l’economia de la població i ajudarien al sosteniment de moltes famílies.
En Manuel Gispert, no era un sant, i sovint hi ha episodies d’ell que ratllen la caricatura d’un element de la rància classe social barcelonina. Però, tanmateix, va deixar empremta industrial i va aportar molta més riquesa al poble que altres personatges que no li han arribat mai ni a la sola de sabata, però que avui venerem i idolatrem fins a la sacietat.

* * * *

VEURE-HO EN PDF


dijous, 15 d’agost del 2024

 Publicació 96

Bloc de Marges i vinyes

ELS NOSTRES LECTORS OPINEN

En aquest número us presentem dues petites aportacions de Llàtzer Pau Tugas i de Manel Capellades, relacionades amb el darrer treball sobre la riera de Cervelló.
Tant en Llàtzer com en Manel (més conegut pels infants de la seva edat com “el Manalet”,) són dos amics incombustible de la infància. Són dues persones que segueixen les nostres publicacions i sovint ens esmenen alguns detalls. Per tant, avui hem volgut fer públic ambdós comentaris que ens han adreçat sobre el treball número 95 que vam confeccionar el dia 1 d’agost d’enguany.
Les seves aportacions no són excessivament llargues, però ajuden a complementar les anècdotes viscudes a la riera de Cervelló.

* * * *

VEURE-HO EN PDF