Torrelles de Llobregat un poble que també hagué de partir les atrocitats d’una incívica guerra civil
Enguany ha fet 90 anys de la proclamació de la II República espanyola, 85 anys de l’esclat de la Guerra Civil i 82 anys del triomf dels militars colpistes, que mitjançant una guerra fratricida de 3 anys de durada, van implantar el mateix terror i les mateixes arbitrarietats d’aquells escamots que ells condemnaven.
Gairebé ha passat una centúria i, amb tot, encara ens queden moltes coses per explicar i per damunt de tot, ens manca fer una autocrítica seriosa i responsable del desgavell que va representar l’aixecament revolucionari emprat per ambdues bandes.
A Torrelles de Llobregat, un poble d’escassament 875 habitants a la dècada de 1930, devia ser una societat més o menys tranquil·la. Durant el període monàrquic i republicà no s’hi albiren gaires enfrontaments polítics. És a partir de l’alçament feixista del 18 de juliol de 1936, que els escamots de La Torrassa i de Sant Vicenç dels Horts van imposar la seva Llei i la força que els donaven les pistoles, atemorint una població impotent.
El present treball, basat sempre segons la documentació que hem pogut consultar, l’hem desenvolupat sobre diversos episodis esdevinguts a la població de Torrelles, que van des de la proclamació de la República fins a la postguerra (1931-1940). VEURE EN PDF
|