dijous, 24 de gener del 2019

24 de gener l'entrada dels "nacionals" a Cervelló

Tal dia com avui, ara fa exactament 80 anys, els franquistes van entrar a Cervelló. Després de tres anys de guerra fratricida, amb un poble exhaust i atemorit, els triomfadors d’aquella barbàrie, entraven al poble arrasant tot el que els venia a tom.
Molts ciutadans del poble es van anar a amagar per les contrades del municipi, perquè tenien por a les represàlies i, per damunt de tot, sentien pànic pel que s’havia sentit dir del comportament de les tropes “mores”, que violaven i robaven els pocs queviures que hi havia a les cases. Algunes de les cases del poble van ser fortament saquejades; i si no trobaven res de valor els rebentaven les botes de vi o gerres d’oli.
He dit que molts ciutadans van fugir a amagar-se per tal d’evitar els militars curulls de venjança, però n’hi va haver que es van quedar al poble tot esperant aquells militarots que ells consideraven salvadors de la pàtria. Alguns ciutadans, passat un temps, van començar a adonar-se que aquella “pau de Franco” no era tanta pau sinó més aviat un caldo de venjança miserable i incomprensible. Però d’altres van seguir fidels a la causa “Nacional” aplicant i col·laborant aferrissadament amb la doctrina totalitària d’un règim que havia passat tot el país a sang i foc. Un règim que obligava, sota pena administrativa, a no poder escriure en català. Les actes de l’Ajuntament, així com tota la resta de papers de les entitats socials del poble, van haver d’adoptar la llengua castellana.
Per ordre del militar que comandava el destacament que va entrar al poble, amb la convivència dels que els esperaven amb els braços oberts, es va formar una Comissió Gestora (Ajuntament) i una milícia feixista que va ser l’encarregada (a l’estil de la Santa Inquisició) juntament amb els membres de la Falange de començar a depurar tot un seguit de persones de la població, que per algun motiu (tampoc en calien gaires), van ser considerades persones desafectes al règim de Franco i enviades a camps de concentració o en batallons disciplinaris de treballs forçats.
La primera acta franquista del dia 25 de gener diu:
“Acta de constitución del primer Ayuntamiento de la España Nacional celebrada el día 25 de Enero de 1939”.
… Siendo las dieciséis del día mencionado, se reúnen los señores indicados al margen, convocados y bajo la presidencia de D. Jaime Armengol Llopart, Alcalde provisional de este Ayuntamiento, designado por el Excmo. Sr. General Jefe de las Fuerzas Nacionales que victoriosamente ocuparon ayer este pueblo.”
Abierta la sesión, el Sr. Alcalde explica en forma sencilla y sucinta el modo como ha sido nombrados para el honroso cargo que inmerecidamente se les ha confiado y hace resultar que ha sido facultado para nombrar tres individuos que sean de reconocida moralidad para que junto con el dicente formen el primer Consejo Municipal de la España Nacional de Cervelló, habiendo para ello designado por considerarlos dignísimos a los aquí presentes: D. Ángel Bertran Llobet; José Mestres Casanellas y Martín Casas Pi, esperando dando su patriotismo y probada adhesión al Gobierno de S. E. el generalísimo Franco, aceptaran voluntariamente y con el entusiasmo que les caracteriza, el cargo de Concejal para el que con satisfacción les ha nombrado.”
A partir d’aquí la població (les poblacions) va ser ostatge d’un sistema militar-religiós on tot estava controlat sota les directius d’uns personatges autàrquics i autoritaris beneïts per la santa església catòlica.