dijous, 1 de setembre del 2011

La masia del Lledoner de Baix (Cervelló-Vallirana)

                                                                                                                        Publicació 5






1 comentari:

margesivinyes ha dit...

En Manel Capellades, un bon estimat amic, fill de Cervelló, de la casa coneguda com a cal Pelegrí –actualment viu a Mataró–, però mai ha perdut el contacte amb la gent del seu poble, en llegir la nostra ressenya del Mas del Lledoner de Baix, ens ha enviat una anècdota, que li havien explicat els mateixos hereus d’aquella casa. El fet històric de la vida íntima d’algú el considerem important i, en conseqüència, us el volem transmetre, puix que hem pensat que no deixa de tenir un cert sentit èpic que històricament pot tenir un interès general.

La qüestió ve de la Guerra del Francès (1808 – 1814). Uns soldats gavatxos es van assabentar que en algun lloc d’aquella casa hi havia monedes d’or i plata amagades estratègicament en algun indret. L’amagatall monetari d’or i argent estava situat dintre de la concavitat dels barrots del llit de matrimoni pel quals s’hi podia col·locar la mercaderia i es tapaven amb els poms posats damunt dels barrots.

Pel que contaven els hereus, sembla ser que dins d’aquell amagatotis hi havia una bona quantitat de monedes que van ser requisades immediatament. La qüestió, però, rau en el fet de com fou possible que aquells soldats s’assabentessin d’on estaven amagades aquelles monedes.